strana:  1 2 3 4 5  >>
seřadit od:  vzestupně  sestupně

Nejčtenější články

Karlovy ostrovy, články a fejetony.

Doba klíčková a omalovánková 7.6.2015     přečteno: 4824     příspěvky: 1
Lidstvo prochází různými etapami vývoje. Některé období je výrazné více, jiné méně. Doba, která je poznamenána nějakou specifickou lidskou činností si pak nese název, který v sobě odráží činnost člověka v tomto civilizačním vývoji. Tak jsme si v minulosti prošli dobou kamennou, kdy lidé přišli na to, že když mydlí klackem někoho po hlavě, tak je to účinnější, pokud je na druhém konci přivázaný kus šutru.
Ozvěny novinářského svědomí 8.11.2014     přečteno: 4795     příspěvky: 2
Občas se stane, že se v některých lidech ozve jejich vlastní svědomí. Zcela výjimečně se stane, že je takovým člověkem novinář. V tomto případě se to zřejmě přihodilo jednomu německému novináři. Udo Ulfkotte již zřejmě dospěl k názoru, že kromě obelhávání veřejnosti prostřednictvím veřejných médií, je možná ještě horší lhát sám sobě.
Ztraceni v horečce středeční noci 4.10.2014     přečteno: 4769     příspěvky: 3
Silná horečka občas dokáže vyprodukovat zvláštní momenty a prapodivné situace. Přijel jsem domů od lékaře s diagnózou počínajícího zápalu plic. Vzal jsem si antibiotika, lehl si a po probdělé noci jsem konečně nějaký čas prospal. Vzbudil jsem se navečer, cítíce, jak se mi přitížilo. Dýchalo se mi těžko a na čele jsem si mohl ohřát hrnek s čajem.
Uloupené Vánoce 10.1.2014     přečteno: 4763     příspěvky: 2
Tak jsme opět „přežili“ Vánoce a jsme v novém roce. Dovolím si takové malé povánoční zamyšlení nad dny nedávných svátků vánočních. Traduje se, že vánoční svátky jsou dobou pokoje, míru a rozjímání, kdy si připomínáme příchod spasitele v postavě Ježíše Krista na náš svět… Položme si otázku, jestli tomu tak v posledních desetiletích opravdu bylo.
Proč? Abychom zachránili civilizaci… 27.8.2014 - aktualizováno: 31.8.2014     přečteno: 4750     příspěvky: 0
Karl Marx prý opsal výstižný citát od George Wilhelma Friedricha Hegela: „Dějiny se opakují dvakrát: Poprvé jako tragédie, podruhé jako fraška.“ Pokud by jsme to vzali do důsledku, tak první drama se odehrálo někde ve starých babylonských bájích, když Kain zabil Ábela. Od té doby se odehrává stále se opakující fraška.
Do nového roku trochu rocku… 31.12.2014     přečteno: 4728     příspěvky: 2
A tak si dejme do nového roku, trochu toho rocku. Rocku z let před a po roce 1970. Muziku, která měla díky válce ve Vietnamu onen ostrý náboj pacifismu. Možná bude mít v letech budoucích opět slovo. Možná přijdou i nové děti květin. Kdo ví…
Pánbůh pomáhej a chraň, před hymnami… 8.11.2014     přečteno: 4704     příspěvky: 0
Tak policie ČR bude mít svojí hymnu pro významné příležitosti. První verze hymny je už na světě. A naprosto přesně zapadá do současné podoby a stavu naší krásné malé zemičky. Sami policisté se děsí a bouří, normální člověk se jim nediví, protože může smíchy spadnout ze židle.
Neviditelnost - moderní trend dnešní doby 25.10.2014     přečteno: 4697     příspěvky: 0
Přání být neviditelný je staré skoro jako lidstvo samé. Každý z vás si jistě vybaví nějakou tu pohádku, nebo starobylou legendu, v níž se neviditelnost vyskytuje a hraje svojí důležitou úlohu v daném příběhu. V dnešní době se často píše o tom, jak celé vědecké týmy pracují na úkolu vymyslet a posléze zrealizovat myšlenku neviditelnosti...
Můj život s kočkama - díl šestý: Kočičí anděl jménem Čima 14.8.2014     přečteno: 4696     příspěvky: 0
Čas letí a není síla, která by ho dokázala zastavit, natož vrátit zpět. Tedy kromě naší mysli a našich vzpomínek. Je zvláštní, jak lidská mysl vnímá konstantní, různými přístroji přesně měřitelnou rychlost času. Někdy máme pocit, že čas neubíhá a jeho rychlost se téměř blíží nule, jindy letí naopak rychlostí zběsilou… Nedávno uplynulo půl roku, od okamžiku, kdy nás naše Čima opustila.
Můj život s kočkama - díl desátý: Kočičí děti 6.10.2014     přečteno: 4691     příspěvky: 0
Dvě černá koťata, Čiminka a Damuška, změnila náš dosavadní život. V okamžiku, kdy jsme se s Kamilou rozhodli a bylo to rozhodnutí rychlé a spontánní, že u nás zůstanou obě dvě a zároveň, prakticky ve stejný moment dostaly obě dvě i svá jména, tak nám byla na oplátku vyjádřena okamžitá a téměř bezmezná kočičí důvěra. Ta malá kočičí stvoření, někde uvnitř ihned poznala...
Rudý gentleman se loučí 12.6.2015     přečteno: 4647     příspěvky: 0
Kdo by neznal Vinnetua, legendární knižní a filmovou postavu náčelníka kmene Apačů… Přiznám se, že dílo Karla Maye je asi nejrozsáhlejším knižním dílem od jednoho spisovatele, které jsem kdy přečetl. Z knih Karla Maye, které v Čechách vyšly, jsem četl snad téměř vše. Příběhy z prostředí divokého západu, Jižní Ameriky a zemí Arábie. Děje těchto románů jsem při jejich četbě intenzivně prožíval dokonce ještě na střední škole.
Můj život s kočkama - díl osmý: Rodinný výlet 7.9.2014     přečteno: 4647     příspěvky: 2
Jednoho krásného letního dne, uprostřed prázdnin, jsem vyrazil na služební cestu do svého rodného města Lanškrouna. Mé rodiče, kdysi na počátku padesátých let dvacátého století, zavál osud do tohoto města, kde se potkali, vzali a žili téměř padesát let. Já sám jsem se zde narodil a vyrůstal, do svých devatenácti let. Byl jsem v celku rád, že se po pěti letech podívám v rámci své služební cesty...
strana:  1 2 3 4 5  >>
seřadit od:  vzestupně  sestupně
copyright  ©  Karel Jíra 2014Google+