strana:  1
seřadit od:  nejnovějších  nejstarších

Hvězdný prach

Karlovy ostrovy, články a fejetony.

Vánoční hvězdy 3.12.2013     přečteno: 4869     příspěvky: 0
Vánoční obloha nám možná připraví velmi zajímavé překvapení, které bude do velké míry vskutku vánoční a velmi symbolické pro tuto dobu. Bělorusko-ruská dvojice astronomů V. Nevski a A. Novičonok objevili 21. 9. 2012 novou kometu, teleskopem poblíž Kislovodsku. Teleskop je součástí mezinárodní vědecké optické sítě ISON.
Objevujeme nové převratné technologie, nebo pouze ty zapomenuté? 2.3.2014     přečteno: 4858     příspěvky: 0
Nedávno byla zveřejněna z oboru techniky velmi zajímavá a pozoruhodná zpráva: Vědci z Tokijské university vytvořili zařízení, kde se uvnitř zvukotěsného prostoru pomocí ultrazvuku, který se šíří z reproduktorů umístěných do kříže naproti sobě, daří udržet malé lehké předměty ve vzduchu a navíc se mohou trojrozměrně pohybovat. Tato metoda levitace pomocí ultrazvuku, je založená na poměrně jednoduchých základních fyzikálních principech zvukových vln.
Rudý gentleman se loučí 12.6.2015     přečteno: 4647     příspěvky: 0
Kdo by neznal Vinnetua, legendární knižní a filmovou postavu náčelníka kmene Apačů… Přiznám se, že dílo Karla Maye je asi nejrozsáhlejším knižním dílem od jednoho spisovatele, které jsem kdy přečetl. Z knih Karla Maye, které v Čechách vyšly, jsem četl snad téměř vše. Příběhy z prostředí divokého západu, Jižní Ameriky a zemí Arábie. Děje těchto románů jsem při jejich četbě intenzivně prožíval dokonce ještě na střední škole.
copyright  ©  Karel Jíra 2014Google+