Téma: Na předměstí pekla
15.11.2015     zavřít

Tři věci nám mohou Němci závidět

Karlovy ostrovy, články, fejetony, Na předměstí pekla.

Jak kdysi moudře poznamenal Francois de la Rochefoucauld (na základě svého života evidentně věděl, o čem mluví): Naše závist trvá vždy déle než štěstí těch, jimž závidíme. Němci jsou v lecčems lepší než mi Češi a v celku je toho poměrně dost co jim můžeme tiše závidět. Přesto jsou pravděpodobně tři podstatné věci, které mohou Němci závidět nám Čechům.
  1. Cenu elektrické energie, včetně té „zelené“ z takzvaných „obnovitelných zdrojů“. Málokdo ví, že německé domácnosti mají hned po Dánsku druhou nejdražší elektrickou energii.

  2. U nás byla „dočasná spojenecká vojska“ pouhých 23 let (1968 - 1991). Němci mají „spojenecká vojska“ od konce války (Pařížské dohody - 1954) na svém území dodnes.

  3. Místo „hodné mámy“ Angely Merkelové“ máme „zlého taťku“ Miloše Zemana. Možná právě proto v centrech pro uprchlíky, jako je vídeňské nádraží Westbahnhof, je na mapě Evropy Česká republika přeškrtnuta a desítky dobrovolníků s úsměvem na rtech, směřují migranty ke svým sousedům do Německa.
Měli bychom si toho vážit a doufat, že nám toto drobné, ale přesto významné štěstí vydrží co nejdéle. Vzhledem k přicházející době je možné, že za dvacet let postavíme Milošovi Zemanovi pomník a kdejací dnešní sluníčkáři u něj budou v budoucnu pokládat květiny a sbírat politické body do voleb…
Článek naleznete také na mém blogu na iDNES.cz zde:
blog.idnes.cz
Karel Jíra
přečteno: 5149     příspěvků: 0
diskuze
copyright  ©  Karel Jíra 2014Google+