Zavlají také nad Buckinghamským palácem obří rudé trenky?

Karlovy ostrovy, články, fejetony, Obyčejné šílenství všedních dnů.

Tak do Velké Británie dorazil na čtyřdenní státní návštěvu čínský prezident Si Ťin-pching. Lidská, či nelidská práva, dostalo se čínskému prezidentovi velkolepého přijetí. Čím to asi bude? Inu asi tím, že ve Velké Británii nemají Prahu a tím pádem ani pražskou kavárnu, hlídacího vlčáka demokracie a velké evropské multikulturní revoluce.
Jak se můžeme dočíst zde, nebo zde, přijetí čínské hlavy státu bylo nadstandardně velkolepé. Jel ve zlatém kočáře s královnou Alžbětou II, cestu jim lemovaly stovky čínských a britských vlajek. Před cestou k Buckinghamskému paláci, přivítal spolu s královnou čínského prezidenta ještě britský premiér David Cameron. Pozadu s vítáním nezůstal ani korunní princ Charles. Londýn jen tak mimochodem ubytoval čínskou hlavu státu přímo v Buckinghamském paláci, jak píší zde. Na počest hosta z Číny dokonce zazněla dělostřelecká salva… A to není všem divům ve světě konec! Britskému premiérovi padl čínský prezident Si Ťin-pching tak do oka, že ho dokonce pozval na pivo (zde) a tradiční tamní pokrm - pečenou rybu s hranolkami (možná přitom řešili otázky rybích práv).
Co na to říci? Všude ve světě lezou Číně do - no sami víte kam. Akorát ten náš prezident Zeman má smůlu, protože mu to pořád otloukají o hlavu. Odměnou mu nedávno byly obří rudé trenky na hradě, jak je popisováno podrobně zde. Recesistům z „umělecké“ skupiny Ztohoven (nemá tam být spíše S?) vadil právě Zemanův vztah k Číně a také k Rusku. Prý se kamarádí s diktátory, nemá problém legitimizovat čínskou vládu a účastnit se vojenských přehlídek, jak se dočteme zde. Přitom, jak se soustředili věšením rudých trenek na hradní stožár hájit lidská práva, nějak zapomněli na poměrně významný symbol státnosti. Standartu prezidenta ČR prostě odnesl vítr, kamsi do neznáma. Nikdo už ji nenašel a zřejmě ani nenajde… Členové Ztohoven asi stanou za svůj počin před soudem.
A zde mě napadá trochu alternativní myšlenka, alternativního trestu, v dnešní alternativní době, pro dané aktéry alternativní záškodnické akce „rudé trenky“. Žádný trest by nedostali, ale museli by splnit úkol. Úkol nelehký, ba přímo složitý, ale zcela stoprocentně hodnotný, pro význam a podporu lidských práv. Stát by viníkům vrátil ony obří rudé trenky, neboť ty trenky, kleště a nějaké karabiny totiž propadly státu. Pokud tomu nevěříte, tak si to zde můžete přečíst. Možná vás napadne, co stát s těmi trenkami bude dělat. Pokud stát něco zabaví, kdo takové věci spravuje? Státem zabavené trenky budou ve správě Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). Samotný ÚZSVM je začleněný do resortu Ministerstva financí ČR. Je to poněkud kuriózní hříčka osudu, že ty rudé trenky se nakonec dostaly pod jurisdikci tohoto ministerstva. Osud se mohl takto škodolibě zachovat třeba za ty registrační pokladny… A nedej bože, aby ministr financí nedostal nápad, si ty trenky zkoušet navléknout… (Už takto je to trest pro daňové poplatníky.) Ale zpět k alternativnímu trestu. Stát tedy viníkům vrátí ony osudné trenky, nářadí a ostatní vercajk. Viníci by museli odjet do Velké Británie a ty obří rudé trenky vyvěsit nad Buckinghamským palácem. Nějaká cizostátní neziskovka jim na cestu může dát štědré kapesné a pár dobrých rad, či nápadů. Vždyť zde, je taková akce přeci naprosto na místě! Podle výkladu umělců ze Ztohoven (tedy já to tak alespoň chápu) je čínský prezident v podstatě diktátorem a pořádá vlastní vojenské přehlídky. Navíc se kamarádí s Putinem a stál mu po boku na slavnostní vojenské přehlídce v Moskvě! A evidentně také podporuje ruskou zahraniční politiku.
Bylo by zajímavé sledovat průběh takové akce, zda je například při tom nesestřelí ostrou municí královská garda. Také je otázkou, jak by skončila původní vlajka, vlající nad palácem. Nejzajímavější by ovšem bylo, sledovat reakce samotných Britů. Jak by takovou událost panečku v tom britském civilizovaném systému, kde se čínský prezident inspiruje právním státem, hodnotily? A jak by ji hlavně ve výsledku ohodnotili? Naše společnost v tom může nalézt zdroj inspirace. Pro samotné umělce ze Ztohoven, se zde rýsuje velký potenciál přínosné a neocenitelné zahraniční stáže…
Článek naleznete také na mém blogu na iDNES.cz zde:
blog.idnes.cz
Karel Jíra
přečteno: 5032     příspěvků: 0
diskuze
copyright  ©  Karel Jíra 2014Google+